Neděle, 5. února , 2023

Křehké koláče z lineckého těsta

Těsto z mouky, cukru a másla, jak ho známe z pečení vánočního cukroví, a k tomu šťavnatá krémová náplň s ovocem. Vyzkoušejte následující osvěžující recepty, kterými oslníte každou návštěvu a zpříjemníte odpolední posezení u kávy.

Mřížkovaný koláč

Klasikou je tento koláč z lineckého těsta, který se plní tvarohem a zavařeninou, a povrch se zdobí mřížkou z válečků máslového těsta.

Na jednu koláčovou formu si připravte:

  • 300g hladké mouky
  • 80g moučkového cukru
  • 200g másla
  • 2 žloutky

a na náplň:

  • 1 tvaroh
  • marmeláda dle výběru
  • vanilkový cukr

Z mouky, cukru, másla a žloutků vypracujete hladké těsto, zabalte ho do sáčku nebo potravinové folie a nechte chvíli odpočinout ve lednici. Poté dvě třetiny těsta vyválejte, pomocí válečku ho přeneste do koláčové formy a zarovnejte okraje. Dno formy propíchejte vidličkou, těsto se během pečení nebude nafukovat. Tvaroh rozmíchejte s vanilkovým cukrem a rozetřete na připravený korpus.

Jako druhou vrstvu použijte marmeládu – vynikající je třeba z černého rybízu nebo malin. Ze zbylého těsta vyválejte tenké válečky, které rozprostřete po celém koláči do mřížky.

Pečte ve troubě vyhřáté na 180ºC dozlatova.

Linecký pomerančový koláč

Klasické máslové těsto provoní netradiční pomeranč s kořením a rumem.

Na 1 koláč budete potřebovat:

  • 200g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 100g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek

a na náplň:

  • 250g měkkého tvarohu
  • 150g krupicového cukru
  • 1 vanilkový puding
  • 300 ml mléka
  • 1 lžíce rumu
  • špetka mletého hřebíčku nebo badyánu
  • 1 pomeranč

Z mouky, moučkového i vanilkového cukru, másla a žloutku vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do folie a nechte odpočívat v chladu alespoň půl hodiny. Těsto vyválejte a pomocí válečku přeneste do připravené formy. Zarovnejte okraje, dno propíchejte vidličkou, zakryjte pečícím papírem a zatěžkejte suchými luštěninami.

Takto připravené těsto si předpečte při 200ºC po dobu 15 minut. Mezitím smíchejte tvaroh s polovinou cukru, rumem a pomerančovou šťávou i kůrou. Z mléka, pudinkového prášku, druhé poloviny cukru a špetky koření uvařte hustý krém. Ten ještě teplý vmíchejte do tvarohové směsi.

Předpečený korpus vyndejte z trouby, rozetřete na něj připravenou náplň a vraťte do trouby, kde se bude koláč péct ještě asi 25 minut při 180ºC. Před podáváním můžete jednotlivé porce ozdobit plátky pomeranče a poprášit moučkovým cukrem.

Tvarohový koláč s ovocem

Tento páj je spojením dokonalého křehkého těsta, tvarohové náplně a ovoce. Léto, jak má být!

Na 1 koláčovou formu (asi 12 porcí) si připravte:

  • 300g hladké mouky
  • 50g krupicového cukru
  • 150g másla
  • 1 vejce

a na náplň:

  • 250g měkkého tvarohu
  • 100g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • čerstvé broskve a mandlové lupínky na ozdobu

Mouku smíchejte s cukrem, přidejte máslo a vejce a zpracujte vláčné těsto. To ihned rozválejte, vyložte jím koláčovou formu, dno propíchejte vidličkou, zakryjte pečícím papírem a zatěžkejte fazolemi.

Korpus si předpečte v troubě vyhřáté na 180ºC, bude to trvat asi dvacet minut. Mezitím si rozmíchejte tvaroh s cukrem, vejcem a pudinkovým práškem. Hotovou náplň rozetřete na předpečené těsto, ozdobte plátky broskví a posypte mandlovými plátky. Teplotu v troubě snižte na 160ºC a koláč pečte dalších asi 40 minut.

Citrónový koláč

Koláče a zákusky s citronem patří k těm nejvíc osvěžujícím vůbec! Připravte jako nedělní dezert tento skvostný svěží koláč.

Na 1 koláčovou formu budete potřebovat:

  • 150g hladké mouky
  • 80g moučkového cukru
  • 100g másla
  • 2 žloutky

a na náplň:

  • 1 velké vejce
  • 4 bílky
  • 120g cukru krupice
  • 3 citrony
  • 150 ml smetany ke šlehání

Z mouky, cukru, másla a žloutků vypracujte hladké těsto. Pokud se Vám stále nedaří jej dokonale zpracovat, přidejte jednu nebo dvě lžíce ledové vody. Hotové vláčné těsto zabalte do potravinové folie a vložte asi na hodinu do lednice. Troubu si předehřejte na 190ºC. Těsto vyválejte, přeneste do formy a uhlaďte okraje.

Dno formy propíchejte vidličkou, zakryjte pečícím papírem, zatěžkejte fazolemi a pečte asi 10 minut. Potom papír s luštěninou odstraňte, teplotu v troubě snižte na 170ºC a korpus dopečte, což bude trvat necelých 10 minut. Mezitím si našlehejte vejce a bílky s cukrem, přidejte citrónovou šťávu, kůru z jednoho citronu a smetanu. Důkladně promíchejte a nechte pět minut odležet.

Na předpečený korpus vlijte asi ¾ náplně, nechte ji v troubě trošku ztuhnout, a teprve potom nalijte zbytek krému. Pečte do úplného zatuhnutí náplně, což bude trvat necelou půlhodinu. Po vyndání z trouby nechte koláč asi 15 minut chladnout a poté ještě vlažný podávejte.

Linecký koláč s ovocem

Mascarpone posune koláč o stupeň výš a stane se z něj luxusní zákusek. Ovoce můžete obměňovat dle Vaší chutí nebo sezóny.

Na 1 koláčovou formu si připravte:

  • 225g hladké mouky
  • 125g másla
  • 80g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžíci ledové vody

a na náplň:

  • 500g mascarpone
  • 80g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • lžičku vanilkového extraktu
  • citrónovou kůru z 1 citronu
  • 375g borůvek nebo malin

Z mouky, másla, cukru, vajec, vanilky a vody vypracujte kompaktní hladké těsto. Zabalte ho do potravinové folie a nechte asi hodinu odpočinout v chladu. Těsto vyválejte na tenký plát, pomocí válečku ho přeneste do koláčové formy a zarovnejte okraje.

Dno formy propíchejte vidličkou, zakryjte pečícím papírem a zatěžkejte fazolemi. Takto připravený korpus předpečte v troubě, kterou předehřejete na 180ºC. Po 10 minutách papír i s fazolemi sundejte a pečte dalších 10 minut.

Mascarpone promíchejte s cukrem, žloutkem, vanilkou a citrónovou kůrou, hotový krém rozetřete na upečený korpus a posypte borůvkami nebo malinami.

Comments are closed.

Scroll To Top