Úterý, 30. dubna , 2024

Jaké faktory zohlednit při výběru dětského hřiště pro mateřskou školu?

 

Venkovní hry jsou nesmírně důležité pro fyzický, sociální i kognitivní vývoj ratolestí. Správné vybavení hřiště dětem zpříjemní hraní, navíc podpoří jejich aktivitu. Velice často však dochází i k úrazům, které jsou mnohdy spojené s nepraktickými a složitými zábavnými prvky.

Pokud vybíráte dětská hřiště pro obce, případně mateřskou školu, nepřipadá v úvahu, aby jednotlivé části neprošly kontrolou. Předtím, než začnete prozkoumávat vybavení dětského hřiště, je nezbytné se připravit.

Zhodnoťte potřeby dětí

Zvažte hned několik důležitých aspektů, především pak velikost, protože hřiště pro MŠ by mělo mít více prvků než hřiště, které má stát na soukromé zahradě. Celkové uspořádání hracích částí by mělo být praktické, stejně tak zohledněte, kolik dětí si bude na hřišti hrát zároveň.

Stanovení rozpočtu

Stanovte si rozpočet. Obce i mateřské školy mohou získat další zdroje finančních prostředků z darů, grantů a podobně. Pamatujte na to, že je potřeba část prostředků vynaložit i na přípravu místa. Větší hřiště se staví i v několika etapách.

Co všechno vzít v úvahu?

Jedna věc jsou potřeby ratolestí, druhá zase kvalita materiálu. Většinou se používají tři druhy materiálu – dřevo, kov a plast. Dřevo je odolné a bezpečné, navíc je esteticky příjemné. Kov je také odolný i bezpečný, a ještě k tomu zvládá povětrnostní vlivy. Plast má nízké nároky na údržbu, snadno se čistí a je cenově dostupnější.

Dětské hřiště by mělo vypadat lákavě a poutavě. Pamatujte na barevnost. Vybavení by mělo pomáhat v rozvoji fyzických schopností, ale současně by mělo odpovídat věku dětí.

Bezpečnost je vždy na prvním místě. Podívejte se na stránku Skluzavky.cz, kde seženete dětská hřiště schválená Evropskou unií. Nemusíte mít strach, že by došlo ke zraněním při hraní.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top