Pondělí, 6. února , 2023

Upeč třeba chleba

Sortiment pečiva v obchodech se skoro nevejde do regálů, ale pojďme si zkusit upéct svůj vlastní chleba. Nebude to hned, ale vůně, která provoní celý dům a pocit z vlastnoručně upečeného bochníku stojí za to!

Rychlý pivní chleba

Velice snadný recept, když zjistíte, že jste zapomněli koupit pečivo. Za hodinu můžete nakrojit křupavý čerstvý bochník!

Na 1 bochník budete potřebovat:

  • 500g polohrubé mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • lžičku soli
  • 500 ml piva
  • případně semínka do těsta (len, sezam, chia, ..)

V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a solí, případně se semínky. Postupně do směsi přilévejte pivo a vypracujte hutné, ale hladké těsto. Formu na chlebíček vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou a těsto do ní hned vložte. Chleba pečte asi hodinu při 180ºC. Po upečení ho vyklopte na plech nebo mřížku, vraťte do vypnuté trouby na 10 minut a nechte chleba dojít.

Lněný chleba

 Zdravý recept z celozrnné mouky, který můžete libovolně obměňovat přidáním jiného druhu semínek.

Na 2 bochníky si připravte:

  • 180 ml vlažné vody
  • 35g kvasnic
  • 1 lžíci polohrubé mouky
  • 4 hrnky celozrnné mouky
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • ½ hrnku lněného semínka
  • ½ lžíce soli
  • ½ lžíce kmínu
  • asi 3 hrnky vlažné vody

V hrnku smíchejte 180 ml vlažné vody s droždím a lžící mouky, přidejte špetku cukru a nechte vzejít kvásek. V míse promíchejte obě mouky, přidejte sůl, kmín a lněné semínko. Do směsi poté přidejte kvásek a vypracujte při postupném přilévání vlažné vody těsto. Na teplém místě ho nechte kynout asi hodinu.

Dvě chlebíčkové formy vymažte tukem, těsto do nich rozdělte a nechte kynout ještě asi čtvrt hodiny. Formy s chlebem vložte do trouby a pečte asi hodinu při 180ºC.

Hrníčkový slunečnicový chleba

Jednoduchý recept, který Vám usnadní práci díky hrnečkovému odměřování. Slunečnicová semínka zkuste nahradit i dýňovými.

Na 2 chleby si připravte:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 3 hrnky tmavé žitné mouky
  • 2 hrnky vlažné vody
  • ½ hrnku vlažného mléka
  • kostku kvasnic
  • 1 lžíci cukru krupice
  • 3 lžičky soli
  • 3 lžičky kmínu
  • 100g slunečnicových semínek

V míse smíchejte pšeničnou i žitnou mouku se solí, kmínem a slunečnicí. Z mléka, cukru a kvasnic vytvořte kvásek a přilijte ho k mouce. Přidejte vodu a vypracujte hutné, ale vláčné těsto. Vyklopte jej na pomoučněný vál a důkladně rukama propracujte. Těsto rozdělte na dva díly, vytvarujte bochníčky, dejte je na plech vyložený pečícím papírem a nechte pod utěrkou kynout asi půl hodiny.

Troubu rozpalte na 250ºC, chleba při této teplotě pečte jen chvilku (asi dvě minuty), poté teplotu ztlumte na 100ºC a pečte dalších 35 minut. Během pečení chleba dvakrát potřete slanou vodou.

Selský kváskový chleba

Klasický, poctivý chleba z pravého živého kvásku. Pokud nevíte, kde ho sehnat nebo jak ho vyrobit, mrkněte na mapu www.pecempecen.cz a zjistěte, kdo z Vašeho okolí kvásek nabízí. V drogerii DM je nyní nově k dostání i žitný kvásek v prášku.

Na 2 bochníky si připravte:

  • 75 ml kvásku
  • 20g kvasnic
  • 500 ml podmáslí
  • 300g hladké mouky
  • 200g žitné mouky
  • 15g soli

Droždí smíchejte v misce s vlažným podmáslím, přidejte kvásek, pšeničnou i žitnou mouku a sůl. Vše důkladně smíchejte a asi deset minut propracovávejte, buď rukama nebo s pomocí robotu. Na pomoučněném válu poté nechte pod utěrkou kynout asi půl hodiny. Těsto rozdělte na dva díly a dejte na plech vyložený pečícím papírem.

Troubu rozpalte na 210ºC a vložte do ní plech pokapaný vodou, aby se trouba zapařila. Po rozehřátí plech vyjměte a vložte plech s chlebem. Při základní teplotě pečte asi pět minut, potom teplotu ztlumte na 200ºC a pečte ještě 25 minut.

Domácí ciabatta

Ciabatta je klasické italské pečivo z bílé mouky. Je podobné bagetě, je velmi křupavé a nejlepší čerstvě upečené. Zkuste příště do těsta přidat rozmarýn, nasekané olivy nebo sušená rajčata!

Na 3 ciabatty si připravte:

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 a ½ hrnku vody
  • 1 a ¼ lžičky soli
  • ¼ balení sušeného droždí

Všechny suroviny smíchejte v míse, vypracujte těsto a to nechte kynout 12 hodin. Na povrchu se vytvoří mnoho malých bublinek a těsto zřídne. Vyklopte jej na pomoučněný vál, třikrát přeložte jako při přípravě listového těsta, a nechte odpočívat ještě asi čtvrt hodiny.

Připravené těsto rozdělte na tři díly a vytvarujte ciabatty (podlouhlé bagety). Vložte je na plech vyložený pečícím papírem a pečte při teplotě 250ºC asi 25 – 30 minut, přičemž dáte na dno trouby kastrolek s vodou. Upečené ciabatty nechte vychladnout na mřížce, nejlepší jsou však čerstvé a křupavé.

Comments are closed.

Scroll To Top