Pondělí, 27. května , 2024

Přivítejte leden zlehka aneb Light novoroční menu

Nemusíte se pokoušet o trhání rekordů v počtu shozených kil ani se s kamarádkou trumfovat v tom, která z Vás vydrží dietu jako předsevzetí déle. Silvestr coby poslední den v roce však na naše žaludky obvykle nezapůsobí zrovna dvakrát příznivě. Kalorické dobroty na nás číhají ze všech stran a my se jich bez výčitek přejíme. Co takhle si dát novoroční vzpruhu a přivítat první leden zlehka a svěže? A pro všechny ostatní jsou tu speciální gastro tipy.

Protože ráno dělá den, začněte nový rok zdravou a vydatnou snídaní, která Vám dodá energii na celé dopoledne.

Obilná kaše s ovocem, ořechy a semínky

Na 1 vydatnou porci budete potřebovat:

  • 1/3 šálku quinoi, jáhel, pohanky, amarantu, ovesných nebo špaldových vloček
  • ½ šálku mandlového, kokosového nebo rýžového mléka
  • 2 lžíce sušeného ovoce (fíky, švestky, meruňky, rozinky, ..)
  • 2 lžíce ořechů (sekaných vlašských, lískových, para nebo pekanů, mandlových nebo kokosových plátků, ..)
  • 1 lžíci semínek (len, sezam, chia, slunečnice, dýně, ..)
  • čerstvé ovoce (banán, jablko, hruška, ..)
  • skořice, vanilka, med nebo jiné přírodní sladidlo dle chuti

Obilninu zalijte šálkem vody, přidejte sušené ovoce, vanilku, skořici a med (nebo agávový, rýžový, javorový či jiný sirup) a duste na mírném plameni asi 5 minut. Poté nalijte do větší misky, posypte sekanými ořechy a semínky, ozdobte oblíbeným ovocem a zalijte mlékem.

TIP pro 1 fajnšmekra:

Rozkrojte makovou kaiserku v její horní třetině, část vydlabejte a vzniklý prostor zaplňte máslem a uzeným lososem. Dovnitř vklepněte vejce, osolte ho, okořeňte čerstvě mletým pepřem a dejte ho zapéct do trouby na 8 – 12 minut při teplotě 160ºC. Servírujte posypané pažitkou.

Novoroční menu

Nemusíte jíst velká a těžká jídla. Ochutnávejte, poznávejte nové chutě, užívejte si!

Tatarák z avokáda

Pro 3 osoby si připravte:

  • 1 velké avokádo
  • 1 malou červenou cibuli
  • lžíci limetkové šťávy
  • hrst čerstvého koriandru

Avokádovou dužinu nakrájejte na co nejmenší kostičky, smíchejte s cibulí nakrájenou nadrobno, přidejte limetkovou šťávu a nasekaný koriandr. Osolte, opepřete a podávejte s opečenými toasty.

TIP pro 1 fajnšmekra:

Kozí sýr s bílou plísní na povrchu potřete ze všech stran olivovým olejem, obalte v nasekaných bylinkách (rozmarýn, tymián, oregano), zabalte do alobalu a nechte asi hodinu odpočívat. Poté sýr vložte do trouby předehřáté na 180ºC a pečte asi 20 – 25 minut (bude úžasně měkký a vláčný). Před podáváním sýr ozdobte nakrájeným ovocem (fíkem, hrozny nebo hruškou) a pokapejte kaštanovým medem.

Polévka z pečené papriky a sušených rajčat

Pro 2 osoby budete potřebovat:

  • 1 velkou červenou papriku (kapii)
  • 1 malou cibuli
  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • 2 sušená rajčata

Papriku ogrilujte dočerna, vložte do sáčku a nechte ji tam asi čtvrt hodiny, aby se zapařila. Poté ji oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na kousky. Na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli i prolisovaný česnek, přidejte nakrájenou papriku i sušená rajčata, zalijte asi třemi deci vody a duste 20 minut. Nakonec polévku rozmixujte, podle chuti osolte, opepřete, případně dochuťte citrónovou šťávou a před podáváním posypte opraženými mandlovými lupínky.

TIP pro 3 fajnšmekry:

Půl kila krkovice vložte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Nechte pět minut vařit, vodu slijte, nalijte vodu novou a opět přiveďte k varu. Přidejte 100 g hrachu namočeného přes noc, přepůlenou cibuli, mrkev nakrájenou na špalíky, celerový řapík a bobkový list, a na mírném ohni vařte hodinu a půl až dvě hodiny. Uvařené maso vyjměte a natrhejte na kousky. Vyjměte i cibuli a bobkový list a přidejte 150 g mraženého hrášku. Polévku rozmixujte, přidejte natrhané maso a opepřete.

Orientální mrkvový salát s pohankou:

Pro 2 osoby si připravte:

  • 50 g pohanky
  • 200 g mrkve
  • 1 malou cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli papričku
  • 1 jarní cibulku
  • mletý zázvor (1/4 lžičky), koriandr (1/2 lžičky), skořici (3/4 lžičky), sladkou papriku (1/2 lžičky), římský kmín (1/2 lžičky)
  • hrst čerstvého koriandru

Pohanku propláchněte, v hrnci zalijte 1 a půl násobkem vody, osolte, přiveďte k varu, po třech minutách odstavte z plotny a nechte dojít pod pokličkou (bude to trvat asi půl hodiny). Mrkve očistěte, nakrájejte na centimetr silné hranolky a vařte v osolené vodě asi 10 minut, aby byly měkké, ale stále křupavé. Nadrobno nasekanou cibuli osmahněte na olivovém oleji, přidejte prolisovaný česnek, nakrájenou chilli papričku a koření. Přidejte mrkvové hranolky, uvařenou pohanku a promíchejte. Salát servírujte posypaný nasekaným čerstvým koriandrem a jarní cibulkou.

Tip pro 3 fajnšmekry:

Na plech vyložený pečícím papírem a pokapaný olivovým olejem dejte 125 g cherry rajčátek a pečte je asi čtvrt hodiny při teplotě 180ºC. Do mísy vložte 200 g kuskusu, zalijte ho vodou podle návodu na obalu a nechte nabobtnat. Pak ho nakypřete vidličkou, přidejte šťávu i kůru z jednoho citronu, nakrájenou klobásu chorizo, jeden pokrájený svazek předvařeného chřestu, dvě hrsti hrášku, 50 g nasucho opražených piniových oříšků a upečená rajčata. Smíchejte lžíci olivového oleje, dvě lžičky bílého vinného octa a lžičku dijonské hořčice a vzniklou zálivkou salát přelijte.

Comments are closed.

Scroll To Top
samsun escort bayan escort istanbul mersin erdemli escort konyada escort antalya escort bayan bodrum escort bostancı escort bayanlar escort bayan atasehir