Čtvrtek, 18. dubna , 2024

Přivítejte leden zlehka aneb Light novoroční menu

Nemusíte se pokoušet o trhání rekordů v počtu shozených kil ani se s kamarádkou trumfovat v tom, která z Vás vydrží dietu jako předsevzetí déle. Silvestr coby poslední den v roce však na naše žaludky obvykle nezapůsobí zrovna dvakrát příznivě. Kalorické dobroty na nás číhají ze všech stran a my se jich bez výčitek přejíme. Co takhle si dát novoroční vzpruhu a přivítat první leden zlehka a svěže? A pro všechny ostatní jsou tu speciální gastro tipy.

Protože ráno dělá den, začněte nový rok zdravou a vydatnou snídaní, která Vám dodá energii na celé dopoledne.

Obilná kaše s ovocem, ořechy a semínky

Na 1 vydatnou porci budete potřebovat:

  • 1/3 šálku quinoi, jáhel, pohanky, amarantu, ovesných nebo špaldových vloček
  • ½ šálku mandlového, kokosového nebo rýžového mléka
  • 2 lžíce sušeného ovoce (fíky, švestky, meruňky, rozinky, ..)
  • 2 lžíce ořechů (sekaných vlašských, lískových, para nebo pekanů, mandlových nebo kokosových plátků, ..)
  • 1 lžíci semínek (len, sezam, chia, slunečnice, dýně, ..)
  • čerstvé ovoce (banán, jablko, hruška, ..)
  • skořice, vanilka, med nebo jiné přírodní sladidlo dle chuti

Obilninu zalijte šálkem vody, přidejte sušené ovoce, vanilku, skořici a med (nebo agávový, rýžový, javorový či jiný sirup) a duste na mírném plameni asi 5 minut. Poté nalijte do větší misky, posypte sekanými ořechy a semínky, ozdobte oblíbeným ovocem a zalijte mlékem.

TIP pro 1 fajnšmekra:

Rozkrojte makovou kaiserku v její horní třetině, část vydlabejte a vzniklý prostor zaplňte máslem a uzeným lososem. Dovnitř vklepněte vejce, osolte ho, okořeňte čerstvě mletým pepřem a dejte ho zapéct do trouby na 8 – 12 minut při teplotě 160ºC. Servírujte posypané pažitkou.

Novoroční menu

Nemusíte jíst velká a těžká jídla. Ochutnávejte, poznávejte nové chutě, užívejte si!

Tatarák z avokáda

Pro 3 osoby si připravte:

  • 1 velké avokádo
  • 1 malou červenou cibuli
  • lžíci limetkové šťávy
  • hrst čerstvého koriandru

Avokádovou dužinu nakrájejte na co nejmenší kostičky, smíchejte s cibulí nakrájenou nadrobno, přidejte limetkovou šťávu a nasekaný koriandr. Osolte, opepřete a podávejte s opečenými toasty.

TIP pro 1 fajnšmekra:

Kozí sýr s bílou plísní na povrchu potřete ze všech stran olivovým olejem, obalte v nasekaných bylinkách (rozmarýn, tymián, oregano), zabalte do alobalu a nechte asi hodinu odpočívat. Poté sýr vložte do trouby předehřáté na 180ºC a pečte asi 20 – 25 minut (bude úžasně měkký a vláčný). Před podáváním sýr ozdobte nakrájeným ovocem (fíkem, hrozny nebo hruškou) a pokapejte kaštanovým medem.

Polévka z pečené papriky a sušených rajčat

Pro 2 osoby budete potřebovat:

  • 1 velkou červenou papriku (kapii)
  • 1 malou cibuli
  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • 2 sušená rajčata

Papriku ogrilujte dočerna, vložte do sáčku a nechte ji tam asi čtvrt hodiny, aby se zapařila. Poté ji oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na kousky. Na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli i prolisovaný česnek, přidejte nakrájenou papriku i sušená rajčata, zalijte asi třemi deci vody a duste 20 minut. Nakonec polévku rozmixujte, podle chuti osolte, opepřete, případně dochuťte citrónovou šťávou a před podáváním posypte opraženými mandlovými lupínky.

TIP pro 3 fajnšmekry:

Půl kila krkovice vložte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Nechte pět minut vařit, vodu slijte, nalijte vodu novou a opět přiveďte k varu. Přidejte 100 g hrachu namočeného přes noc, přepůlenou cibuli, mrkev nakrájenou na špalíky, celerový řapík a bobkový list, a na mírném ohni vařte hodinu a půl až dvě hodiny. Uvařené maso vyjměte a natrhejte na kousky. Vyjměte i cibuli a bobkový list a přidejte 150 g mraženého hrášku. Polévku rozmixujte, přidejte natrhané maso a opepřete.

Orientální mrkvový salát s pohankou:

Pro 2 osoby si připravte:

  • 50 g pohanky
  • 200 g mrkve
  • 1 malou cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli papričku
  • 1 jarní cibulku
  • mletý zázvor (1/4 lžičky), koriandr (1/2 lžičky), skořici (3/4 lžičky), sladkou papriku (1/2 lžičky), římský kmín (1/2 lžičky)
  • hrst čerstvého koriandru

Pohanku propláchněte, v hrnci zalijte 1 a půl násobkem vody, osolte, přiveďte k varu, po třech minutách odstavte z plotny a nechte dojít pod pokličkou (bude to trvat asi půl hodiny). Mrkve očistěte, nakrájejte na centimetr silné hranolky a vařte v osolené vodě asi 10 minut, aby byly měkké, ale stále křupavé. Nadrobno nasekanou cibuli osmahněte na olivovém oleji, přidejte prolisovaný česnek, nakrájenou chilli papričku a koření. Přidejte mrkvové hranolky, uvařenou pohanku a promíchejte. Salát servírujte posypaný nasekaným čerstvým koriandrem a jarní cibulkou.

Tip pro 3 fajnšmekry:

Na plech vyložený pečícím papírem a pokapaný olivovým olejem dejte 125 g cherry rajčátek a pečte je asi čtvrt hodiny při teplotě 180ºC. Do mísy vložte 200 g kuskusu, zalijte ho vodou podle návodu na obalu a nechte nabobtnat. Pak ho nakypřete vidličkou, přidejte šťávu i kůru z jednoho citronu, nakrájenou klobásu chorizo, jeden pokrájený svazek předvařeného chřestu, dvě hrsti hrášku, 50 g nasucho opražených piniových oříšků a upečená rajčata. Smíchejte lžíci olivového oleje, dvě lžičky bílého vinného octa a lžičku dijonské hořčice a vzniklou zálivkou salát přelijte.

Comments are closed.

Scroll To Top