Pátek, 19. dubna , 2024

Lahodné horké nápoje na zahřátí!

Chladný, větrný a deštivý podzim ukázal svoji pravou tvář a zahnal nás do tepla domovů. Pojďme si spolu zpříjemnit říjnové dny posezením u lahodné horké kávy nebo čokolády. Vyzkoušet můžete jeden z našich sedmi dokonalých receptů!

Karamelová káva

Ideální nápoj pro chladné deštivé dny, který Vás ukolíbá chutí karamelu, vanilky, smetany a překvapením v podobě vloček soli.

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 430 ml vody
  • 60 ml silného espressa
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 60 g třtinového cukru
  • 160 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce karamelového kondenzovaného mléka
  • vločky mořské soli a skořici na ozdobu

Vodu, kávu, vanilkový extrakt dejte do malého kastrolu, přiveďte k varu a nechte dvě minuty pozvolna probublávat, dokud se cukr zcela nerozpustí. Odložte stranou a udržujte horké. Šlehačku ušlehejte do tuha a opatrně spojte s karamelovým kondenzovaným mlékem a vločkami soli (postačí čtvrt lžičky). Kávu rozdělte do vyšších sklenic, ozdobte karamelovou šlehačkou a posypte skořicí.

Hustá horká čokoláda

To pravé pro všechny čokoholiky! Poctivá hustá čokoláda s pořádnou porcí šlehačky hravě zatočí s každou podzimní depresí.

Pro 4 osoby si připravte:

  • 750 ml mléka
  • 320 g kvalitní hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžičky moučkového cukru
  • kakao, skořici nebo čokoládové hobliny na ozdobu

Mléko nalijte do kastrolu, přidejte nalámanou čokoládu a na mírném ohni ji nechte pozvolna a za stálého míchání rozpustit. Smetanu ušlehejte s moučkovým cukrem do polo tuha. Horkou čokoládu rozdělte do hrnků nebo skleněných pohárků, ozdobte ušlehanou šlehačkou a dle chuti ozdobte kakaem, skořicí nebo čokoládovými hoblinami.

Horká mátová čokoláda

Mátová čokoláda rozděluje strávníky na její milovníky a odpůrce. Všichni, kdo však tuto specialitu milují, se při popíjení tohoto horkého nápoje dostanou přímo do nebe!

Na 4 šálky budete potřebovat:

  • 350 ml mléka
  • 100 g hořké čokolády
  • 100 g mátové čokolády
  • 60 ml smetany ke šlehání

Smetanu zahřejte a přelijte do kovové misky. Hořkou i mátovou čokoládu nasekejte nadrobno, nasypte do smetany a za stálého míchání rozpusťte ve vodní lázni na hladký krém. Ohřejte mléko a promíchejte s rozpuštěnou čokoládou. Hotový nápoj rozlijte do předehřátých šálků.

Mandlová káva z Vietnamu

Vyzkoušejte netradiční spojení mandlového a slazeného mléka spolu s kávou, vznikne dokonale harmonický nápoj!

Pro 4 osoby si připravte:

  • 410 ml mandlového mléka
  • 90 ml silného espressa
  • 60 ml slazeného kondenzovaného mléka

V rendlíku smíchejte mandlové mléko s kávou, na mírném ohni přiveďte k varu a odstavte. Kondenzované mléko rozdělte do silnostěnných sklenic, přelijte mandlovou kávou a ihned podávejte.

Horká čokoláda s chilli

Okořeňte si život a přimíchejte si do horké čokolády špetku chilli! Rozproudí Vám krev v žilách a dozajista Vás zahřeje.

Na 4 šálky si připravte:

  • 600 ml mléka
  • 500 g hořké čokolády
  • 1 lžíci krupicového cukru
  • špetku chilli
  • špetku skořice
  • smetanu ke šlehání na ozdobu

Mléko přiveďte k varu, přidejte chilli a skořici, rozmíchejte a odstavte. Čokoládu nasekejte na drobné kousky, vsypte do mléka s kořením a za stálého míchání nechte čokoládu rozpustit. Horký nápoj rozlijte do předehřátých šálku a ozdobte lžící do tuha ušlehané smetany.

Horký tiramisu nápoj

Milovníci tradiční italské dobroty, držte si klobouky! Tiramisu nápoj Vám zpříjemní každé deštivé odpoledne a vrátí Vás zpátky na slunnou pláž.

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 200 ml mléka
  • 125 g mascarpone
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • 60 ml silného espressa
  • 1 lžíci javorového sirupu
  • 1 lžíci holandského kakaa

a na ozdobu:

  • smetanu ke šlehání
  • čokoládové hobliny
  • granulovanou kávu
  • cukrářské piškoty

V hrnci promíchejte smetanu s mascarpone, přilijte mléko a za stálého míchání zahřívejte, až bude směs hladká a krémová. Pak přisypte kakao a důkladně rozmíchejte, aby ve směsi nevznikly hrudky. Do každého šálku nalijte část kávy a doplňte mléčnou směsí. Zakápněte javorovým sirupem a promíchejte. Ozdobte kopečkem do tuha ušlehané smetany, granulkami kávy, čokoládovými hoblinami a cukrářským piškotem.

Horká karamelová čokoláda

Nestačí Vám klasická horká čokoláda? Připravte si domácí karamel, ušlehejte mléko na pěnu a pak si jen užívejte dokonalé harmonie chutí!

Na 4 šálky budete potřebovat:

  • 500 ml mléka
  • 100 g hořké čokolády
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 50 g krupicového cukru

V malém rendlíku se silným dnem roztavte cukr na světlý karamel. Smetanu zahřejte, přilijte ke karamelu, povařte a rozdělte do připravených předehřátých šálků. Čtyři pětiny mléka zahřejte, rozpusťte v něm 90g nastrouhané čokolády a rozdělte do šálků s karamelem. Zbylé mléko ušlehejte na mléčnou pěnu a použijte ji na ozdobu, stejně jako zbytek hořké čokolády.

Comments are closed.

Scroll To Top