Pátek, 29. března , 2024

Chroupejte mandle a dopřejte svému tělu spoustu vitamínů a prospěšných látek

Není sporu o tom, že mandle patří k velmi oblíbené a lahodné pochutině. Jedná se o ingredienci starou již několik tisíc let. Málokdo ale ví, že jsou také lékem. Obsahují totiž látky, které jsou nezbytné pro krásu i zdraví.

Co jsou mandle?

Mandle jsou plodem stromu s názvem mandloně obecná. Dorůstá úctyhodné výšky 5-7 metrů. Mandle jako taková je jádro semena tohoto stromu, obdařené velice tvrdou skořápkou. Jádro samo je pak ještě pokryté slupkou, která je nejprve světle okrová a později tmavne do odstínů hnědé. Běžně u nás koupíme mandle loupané i neloupané, hlavně v období před vánocemi, ale také ve skořápce. Jsou chutné v mnoha úpravách a navíc velice zdravé.

Mandle a zdraví

Jsou úžasným zdrojem mnoha důležitých látek, minerálů, hořčíku, obsahují i draslík, vápník, železo a zinek. Také v nich naleznete řadu nezbytných vitaminů, např. vitamin E a vitaminy skupiny B (riboflavin, thiamin, kyselina listová). Obsahují nezanedbatelné množství tuků, ovšem při jejich rozumné konzumaci se nemusíme obávat, že bychom po nich přibírali na váze. Nenasycené mastné kyseliny, které obsahují, jsou naopak zdraví velice přínosné. Dále v nich najdeme pro zažívací trakt prospěšnou vlákninu, cenné bílkoviny a menší množství cukrů.

Už při pohledu na výše uvedený seznam obsahovaných látek je zřejmé, že mandle a naše zdraví si budou rozumět.

Prospěšnost pro srdce

Semenům se také přisuzuje příznivý účinek na srdce a celý krevní oběh. Obsahované látky dokáží snižovat hladinu cholesterolu v krvi a upravovat krevní tlak. Účinek antioxidantů navíc chrání naše cévy a srdce před degenerací a předčasným stárnutím. Vysoký obsah železa v mandlích je tím pravým pro podporu krvetvorby, tedy i lidé trpící chudokrevností by měli mandle pravidelně zařadit do svého jídelníčku.

Prevence rakoviny a antioxidant

Mandle a zdraví jsou slova navzájem si napomáhající v boji s různými bakteriemi a viry. Obsahují řadu antioxidantů, které naše tělo chrání a čistí od volných radikálů. Jsou proto mimo jiné považovány za přírodní prevenci rakovinného bujení. Denní dávka 3-4 sladkých mandlí je účinnou prevencí nádorových onemocnění. Odborné výzkumy prokázaly i pozitivní působení u lidí trpících diabetes a preventivní účinky v případě Alzheimerovy choroby.

Comments are closed.

Scroll To Top