Pátek, 29. března , 2024

Med – tekuté zlato

Popularita včelího medu roste v poslední době závratnou rychlostí. Poté, co se snažíme žít zdravěji a více v souladu s přírodou, ani není divu. Med je totiž vynikající sladidlo, které má na rozdíl od nejčastěji používaného řepného cukru několik výhod. Obsahuje totiž celou řadu vitamínů a stopových prvků. Největší podíl v medu pak tvoří jednoduché cukry, voda a sacharóza. Díky nim má med sladkou chuť a dodává nám „rychlou“ energii. Dále v něm najdeme i aminokyseliny, bílkoviny, aromatické látky a polysacharidy.

Dalo by se říci, že med je plný zdravých látek. V porovnání s řepným cukrem – ten je vlastně nositelem „prázdné“ energie, bez prospěšných vitamínů a dalších látek. Potraviny nám osladí, dodá energii, ale nemá již další přidanou hodnotu.

Druhy medu

Jak je známo, med vyrábějí včely, avšak přímo ho nesbírají, nýbrž si do úlů nosí suroviny na jeho výrobu (květový nektar nebo medovici).

Na našem trhu se setkáte s dvěma druhy medů – medem květovým a lesním. Květový med  pochází z nektaru, mívá světlejší barvu a sladší chuť. Jeho sladkou chuť mají rádi zejména děti.

Lesní med mívá tmavší barvu a v porovnání s medem květovým obsahuje více minerálních látek a stopových prvků. Chuť je také velice lahodná.

V obchodech se můžete setkat i s označením pastovaný med. O co se jedná? Jde o med, který byl mechanický působením upraven a následkem toho již nekrystalizuje. Vhodný je zejména pro ty, kteří preferují med stále v tekuté formě. Zpracování je šetrné, takže se nemusíte obávat, že by tento med ztratil prospěšné látky. Vitamíny i další účinné látky si zachovává.

Použití medu v kuchyni

Med běžně používáme jako sladidlo do nápojů, nejčastěji čajů nebo mléka. Široké použití má i v teplé kuchyni – jako součást řady sladkostí, perníčků, pečiva. Zajišťuje větší křehkost pečiva a prodlužuje jeho trvanlivost. Ochutit se dají i různé marinády, maso a tak dále. Výhodou cenných látek v medu je, že nejsou citlivé na vysoké teploty, takže nejsou ničeny tepelnou úpravou.

Zajímavá je i otázka o vlivu medu na zubní kaz. Podle určitých studií za zubní kaz může spíše řepný cukr, nikoli med. Ten naopak obsahuje řadu cenných látek, které jeho vzniku naopak brání.

Léčivé účinky medu

Med se dá využít nejenom v kuchyni, ale i v léčitelství. Jeho léčivých účinků se využívalo od nepaměti. Vynikající účinky má med na kůži a kožní problémy. Proto je součástí různých kosmetických krému. Má antibakteriální účinky, a zároveň zlepšuje hojení, prokrvení a hydrataci pokožky. Toho se dá využít při výrobě domácí masky na ruce, popraskaná chodidla nebo rozpraskané a bolavé rty. Pokožce na obličeji zase dodá hebkost a svěžest.

Ideální způsob, jak si zajistit komplexní péči o pokožku v domácím prostředí nabízí medová lázeň. Tu si snadno vyrobíte, pokud do vody ke koupeli přidáte asi lžíci medu s cca deseti kapkami éterického oleje. Vaše pokožka bude hebčí a jemnější.

V léčitelství má med velký význam i při hojení ran a kožních defektů. A to i díky antibakteriálním účinkům.

Jak poznat kvalitní med

Poznat kvalitní med je trochu oříšek. Nabídka medů je dnes velice široká, nicméně najít opravdu ten kvalitní dá trochu práce a pátrání. Bez čtení etikety to nepůjde.

Podle odborníků bychom měli preferovat výhradně med český, nákupům medů s označením „ze zemí EU a mimo EU“ bychom se měli vyvarovat. Úplně nejlepší je nakupovat med od svého včelaře, nebo včelaře s doporučením od známých.

Kvalitu medu nepoznáte podle barvy ani podle toho, zda je tekutý či zkrystalizovaný. Květový med bývá světlejší, oproti tomu lesní med zase tmavší. Krystalizace medu není vůbec na závadu – naopak je ukazatelem, že med prochází přirozeným cyklem. Může být i důkazem toho, že med neprošel během zpracování dalšími procesy a nežádoucími úpravami, aby nekrystalizoval. Zkrystalizovaný med lze snadno rozehřát ve vodní lázni při nižších teplotách.

Skladování medu

Říkáte si, že na skladování medu nic není? To je sice pravda, nicméně aby si med zachoval žádoucí kvalitu, je třeba dodržování určitých pravidel.

Med je třeba skladovat v dobře uzavíratelné nádobě, nejčastěji ve sklenicích, popřípadě kamenině. Důležité je suché a chladnější prostředí, s teplotou do 15°C. Teď možná připustíte, že ve vaší kuchyni bývá teplota mnohdy vyšší. Dále je třeba chránit ho před sluncem.

Myslete i na to, že vyšší kvalitu, vůni a biologickou hodnotu si med udrží pouze nějakou dobu. Uvádí se asi kolem čtyř let, takže ho neschovávejte na roky dopředu.

Comments are closed.

Scroll To Top