Úterý, 23. dubna , 2024

Domácí zmrzlina

Převážně v letním období toužíme po příjemném zchlazení v podobě lahodné zmrzliny. Co takhle ji pro jednou nechat v mrazícím boxu obchodu a vyrobit si svoji vlastní? Není na tom vůbec nic složitého, bude obsahovat jen kvalitní suroviny bez aromat, barviv nebo jiných chemických přísad, bude to zábava a chuť bude nezaměnitelná!

Romi / Pixabay

Co budete potřebovat?

Pro základní vanilkovou zmrzlinu budete potřebovat:

  • 375 ml mléka
  • 375 ml smetany ke šlehání s obsahem tuku 33%
  • 1 vanilkový lusk
  • 6 žloutků
  • 140 g cukru krupice

Do silnostěnného hrnce (ideálně smaltovaného) vlijte mléko a smetanu a přidejte jak vyškrabanou vanilkovou dřeň, tak i vanilkový lusk. Poté vyjměte vanilkový lusk. Žloutky důkladně vyšlehejte s cukrem, aby vznikla světlá a nadýchaná pěna. Žloutky s cukrem poté vmíchejte do směsi mléka, smetany a vanilky a vraťte na plotnu.

Směs se nesmí vařit, žloutky by se srazily! Do velké mísy nalijte ledovou vodu (můžete přidat i kostky ledu) a posaďte do ní hrnec se zmrzlinou. Poté zmrzlinu přendejte do formy a dejte do mrazáku si na 4 hodiny. Tu vraťte do formy a dejte znovu mrazit. Šleháním totiž dochází k rozrušení ledových krystalů, zmrzlina získá hebkou strukturu a bude nadýchaná.

Před servírováním je dobré ji nechat na chvilku povolit, aby se chutě rozvinuly a zmrzlina lehce změkla. Postačí asi dvacet minut v pokojové teplotě.

TIP: Vybranou sladkost přidejte do zmrzliny těsně před prvním mrazením.  Na čokoládovou se skořicí si připravte stejné suroviny jako na vanilkovou jen s tím rozdílem, že vanilku nahradíte svitkem skořice a uberete jeden žloutek.

Mléko se smetanou a skořicí přivedete k varu a nalijete na 2 tabulky hořké čokolády. K čokoládové směsi přidejte našlehané žloutky s cukrem, lžičku mleté skořice a na nejnižším plameni zahřívejte do zhoustnutí. Milovníci tiramisu jistě ocení zmrzlinu s příchutí tohoto tradičního italského dezertu. Za vyzkoušení jistě stojí i klasická čokoládová, které však přidaná skořice dodává netradiční šmrnc.

Jaké další druhy vyrobit?

Základní vanilkovou zmrzlinu můžete ozvláštnit přidáním nasekané čokolády, sušenek Oreo, ořechy nebo křupinek. Děti jistě ocení barevné lentilky nebo cukrové zdobení.

Celý proces mixování opakujte každé dvě hodiny ještě asi dvakrát nebo třikrát. Po čtyřech hodinách zmrzlinu vyklopte do mísy a mixérem rozmixujte na hladkou hmotu. Za občasného míchání nechte hmotu zchladnout.

Zahřívejte ji na nejnižším plameni asi dvacet minut do zhoustnutí. Tento krok neuspěchejte, zmrzlina by nebyla tak hladká a sametová. Směs přiveďte varu, odstavte a nechte 5 minut odstát.

 

  • 500 ml mléka
  • 500 g mascarpone
  • 4 žloutky
  • 140 g cukru krupice

a na dohotovení:

  • 2 lžíce mandlového likéru Amaretto
  • 8 cukrářských piškotů Savoiardi
  • 200 g hořké čokolády
  • 2 lžičky instantní kávy
  • 160 ml smetany ke šlehání

Rozmíchejte mléko s mascarpone, aby vznikla hladká hmota, a tu přiveďte k varu. Vraťte zpátky na plotnu a na nejnižším plameni zahřívejte 20 minut do zhoustnutí. Po dvou hodinách směs lehce promíchejte, aby se ledové krystaly rozrušily. Před finálním mrazením si připravte čokoládový krém na dohotovení. Spirálovitým pohybem krém vmíchejte do zmrzliny, aby vzniklo efektní mramorování.

Pokrájejte 250 g jahod na drobné kousky, přidejte 2 lžíce cukru, promíchejte a nechte odstát. Smetanu se žloutky a cukrem zahřívejte dokud směs nezhoustne a vychlaďte. Tu vložte do formy a dejte mrazit. Po čtyřech hodinách ji promixujte, dejte znovu mrazit a proces mixování ještě alespoň jednou zopakujte. Připravené jahody rozmixujte tyčovým mixérem na pyré a přidejte k vychlazené směsi.

Pět žloutků vyšlehejte se 140g krupicového cukru a přidejte ke smetaně. Zahřejte 750 ml smetany ke šlehání spolu se lžičkou vanilkového extraktu k bodu varu a odstavte. Nejen děti milují jahody, zkuste si vyrobit zmrzlinu s jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce!

Nalámanou čokoládu spolu s instantní kávou přelijte vroucí smetanou a rozmíchejte dohladka. V tomto případě Vám v použití mixéru budou bránit nalámané Savoiardi ve zmrzlině. V ledové vodní lázni vychlaďte, přidejte nalámané cukrářské piškoty a dejte mrazit. Odstavte a po mírném zchladnutí do směsi přidejte našlehanou směs žloutků, cukru a mandlového likéru.

Comments are closed.

Scroll To Top